Project

Het project ‘De vrijheid van Noor Inayat Khan’ startte in 2015 om middels lezingen, educatieve presentaties en filmvertoningen het inspirerende levensverhaal van Noor Inayat Khan in Nederland onder de aandacht te brengen.

Nederlandse première EOTR
In samenwerking met Ricardo Burgzorg, directeur van het Indian Film Festival The Hague (Indian FFTH), realiseerde initiatiefneemster en projectcoördinator Aya Dürst Britt de Nederlandse première van de Amerikaanse filmdocumentaire Enemy of the Reich. The Noor Inayat Khan Story (UPF, 2014) op donderdag 8 oktober 2015 tijdens de vijfde editie van het Indian FFTH van 7 t/m 14 oktober. Op zondag 11 oktober vond er een Engelstalig panelgesprek plaats, evenals filmvertoningen in Den Haag en Amstelveen op dezelfde dag en nogmaals op dinsdag 13 oktober.

Lespakket met dvd en biografie
Om ook jongere generaties in Nederland blijvend kennis te laten nemen van Noors moedige oorlogsinspanningen wordt er gewerkt aan een lespakket over Noor Inayat Khan voor groep 7 en 8 het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Een dvd van de bovengenoemde filmdocumentaire met Nederlandse ondertiteling gaat deel uitmaken van dit lespakket. De Nederlandstalige biografie krijgt vooralsnog de titel ‘Nachttrein naar Dachau. Vrijheid en verzet in het leven van Noor Inayat Khan’. Deze is grotendeels gebaseerd op Shrabani Basu’s Spy Princess. The Life of Noor Inayat Khan, maar wordt aangevuld met een nieuw hoofdstuk waarin Noors bijzondere band met Nederland en Den Haag in het bijzonder naar voren komt.

Tentoonstelling en documentaire
In samenwerking met de Soefi Stichting Shaikh-ul-Mashaik Maheboob Khan (vernoemd naar een oom van Noor die vele jaren in Den Haag woonde en met een Nederlandse dame gehuwd was) en de Nekbakht Stichting in Parijs en een nog te bepalen Nederlandse kunstinstelling zullen krachten worden gebundeld om Noors leven ook in de context van een tentoonstelling te realiseren.

Er is reeds gesproken over een Nederlandse tv documentaire over Noor Inayat Khan om haar band met Nederland en bovenal de stad Den Haag in beeld te brengen.

Meer weten?
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen dit project? Neemt u dan contact op via de betreffende pagina. Op de Facebookpagina kunt u het laatste nieuws vinden.